Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż zapiekany z jabłkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 200 g
sól szczypta
jabłka 4 szt
cukier 7 łyżek
cynamon Prymat 2 łyżeczki + do posypania wierzchu
masło 1 łyżeczka
jogurt naturalny 135 g
miód 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż zapiekany z jabłkami

Kroki postępowania

1
Ryż w woreczku gotujemy ze szczyptą soli do miękkości.
Krok 1 - Ryż zapiekany z jabłkami foto
2
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach podsmażamy na patelni z cukrem i cynamonem około 8 minut.
Krok 2 - Ryż zapiekany z jabłkami foto
3
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem wykładamy połowę ryżu następnie podsmażone jabłka i pozostałą część ryżu. Ryż wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy przez 20 minut.
Krok 3 - Ryż zapiekany z jabłkami foto
4
. Jogurt naturalny mieszamy z miodem. 5 minut przed końcem pieczenia na ryż wylewamy jogurt naturalny aby się zapiekł. Po wyjęciu dekorujemy cząstkami jabłek i posypujemy cynamonem
Krok 4 - Ryż zapiekany z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania321 22.06.2017 17:46
zjadłabym bardzo chętnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak