SERNIK Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI

SERNIK Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

spód

  • herbatniki

    5 sztuk
  • płatki owsiane

    1/2 szklanki
  • masło

    40 gram

masa serowa

  • ser biały

    1/2 kilograma
  • cukier

    2 łyżki
  • jajka

    2 sztuki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • śmietana

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka

dodatkowo

  • jabłko kwaśne

    2 sztuki
  • cukier brązowy

    1/2 szklanki
  • sok z cytryny

    1/2 sztuki
  • cynamon

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - SERNIK Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI
spód:
Płatki prażymy na suchej patelni. Herbatniki rozkruszamy drobno. Masło rozpuszczamy. Płatki mieszamy z ciastkami i masłem.
Krok 2 - SERNIK Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI
Wykładamy na formę i dociskamy do dna. Formę wstawiamy na 5 minut do piekarnika 180 stopni, potem wyjmujemy i studzimy.
Krok 3 - SERNIK Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI
masa serowa:
Ser, cukier, cukier waniliowy,śmietanę,mąkę oraz żółtka miksujemy krótko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno, łączymy z resztą masy.
Krok 4 - SERNIK Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI
jabłka:
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny a następnie posypujemy cynamonem. Cukier rozpuszczamy na patelni a gdy zacznie się karmelizować dodajemy jabłka. Jabłka podsmażamy w karmelu aż zrobią się miękkie.
Krok 5 - SERNIK Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI
Wykonanie:
Skarmelizowane jabłka układamy na podpieczonym, ostudzonym spodzie. Zalewamy całość masą serową. Lekko stukamy o podłogę formą aby masa równomiernie się rozłożyła między jabłkami. Sernik pieczemy około godzinę w kąpieli wodnej. Po upieczeniu studzimy, a potem ozdabiamy prażonymi jabłkami i białą czekoladą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

AsiaaK

13.09.2017 23:25
wyglada obłędnie :) serio!

Edyta-25

29.06.2017 13:23
Rewelacja!!!

Wiktoria29

26.06.2017 14:37
dziękuję....

Wiktoria29

26.06.2017 14:37
dzięki.....

Wiktoria29

26.06.2017 14:36
polecam :)

IZABELA29

23.06.2017 14:52
Cudo bardzo pyszne

Aleksandra/Olcia

22.06.2017 12:40
idealne połączenie

ben-ka

22.06.2017 11:57
Pyszny ! zjadłabym porcyjkę :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat