Doradca Smaku express: Pesto z pieczonej papryki z makaronem, odc. 14

odc. 14 Doradca Smaku Express

Doradca Smaku express: Pesto z pieczonej papryki z makaronem, odc. 14

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • papryka czerwona

    2
  • ząbki czosnku

    4
  • pomidory suszone Smak

  • orzeszki pini (prażone)

    4 łyżki
  • sok z cytryny

    1
  • parmezan starty

    60 g
  • bazylia świeża

    1 pęczek
  • kapary całe Smak

    1 łyżka
  • oliwa z oliwek

    3 łyżki

Do smaku

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • papryka wędzona

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Papryki myjemy i osuszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Przygotowujemy 2 kawałki folii aluminiowej, każdy smarujemy oliwą. Papryki zawijamy w folię, przekładamy na blachę i pieczemy przez 40 minut, przewracając podczas pieczenia na drugą stronę. Po wyjęciu studzimy, obieramy ze skóry, usuwamy ogonek, nasiona i białe części.

Paprykę wkładamy do miksera, doprawiamy do smaku papryką wędzoną, dodajemy czosnek, ½ szklanki oleju z suszonych pomidorów, 6 suszonych pomidorów, orzeszki pinii, sok z cytryny i 40 g płatków parmezanu. Miksujemy na pesto, doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i przekładamy z powrotem do garnka. Dodajemy pesto, posiekaną bazylię, kapary, 10 g płatków parmezanu i dokładnie mieszamy. Podajemy z pozostałym parmezanem i dekorujemy świeżą bazylią.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat