Przepis i sposób przygotowania na: roladki biszkoptowe z owocami
Kroki postępowania
Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywno , a następnie dodajemy żółtka. Do masy przesiewamy mąkę mieszamy łyżką,a potem dodajemy wodę. Ciasto wylewamy na blaszkę z piekarnika wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy przez około 15 minut w 180 stopniach.
Trzeba uważać, aby biszkopt się za bardzo nie przyrumienił i nie wysuszył, dlatego można skrócić czas pieczenia w zależności od piekarnika.
Galaretkę rubinową rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i wylewamy do podłużnego naczynia lub formy o wymiarach ok.20x30 cm, tworząc cienką warstwę. Odstawiamy na kila minut do lodówki.
Stężałe wypełnienie wyjmujemy z formy i kroimy na pasy o szerokości pasów biszkoptowych, ale krótsze od nich o 1-1,5 cm,ponieważ na końcu zwijania biszkopt musimy "zlepić" (docisnąć do siebie dwa brzegi biszkoptu) .
Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem pudrem.
Całość zwijamy w rulon, nadmiar galaretki można przyciąć tak, aby biszkopt można było "zlepić" brzegami (dociskamy do siebie dwa brzegi biszkoptu).
Tak przygotowane roladki wkładamy do obręczy cukierniczych pionowo, wierzch wyrównujemy masą mascarpone i odstawiamy do lodówki na 2,3 godziny .
Po tym czasie roladki wyjmujemy z obręczy, a wierzch dekorujemy pozostałym kremem za pomocą szprycy.
Całość posypujemy prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi oraz startą białą czekoladą. Na koniec dodajemy na wierzch kilka jeżyn.