Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z młodej kapusty
Po ugotowaniu przepłukać zimną wodą zimną i wystudzić.
Do ryżu dodać mięso mielone, obraną , posiekaną podsmażoną cebulkę oraz przyprawy.
Dokładnie wymieszać do połączenia się składników.
Kapustę czyścic z brzydkich uszkodzonych liści.
Nożem wyciąć głąb, aby liście łatwiej odchodziły.
Kapustę włożyć do dużego zalać gorącą wodą i parzyć ją na niewielkim ogniu , ściągając odchodzące liście i tak całą kapustę.
Liście odsączać na sicie.
Zgrubienie na liściach pościnać nożem.
Farsz nakładać porcjami na liściach , zawijać dość ściśle gołąbki.
Gotowe gołąbki poukładać w głębszej patelni z przykrywką na rozgrzanym maśle klarownym.
Smażyć do miekkości i do zapieczenia.
W razie konieczności podlać je bulionem warzywnym.
Podawać z ketchupem.
Gołąbki można włożyć do żaroodpornego naczynia i zapiekać w piekarniku.