Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe kopertki z budyniem i powidłem.

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Rozczyn

drożdże świeże 10 dag
cukier 2 łyżki
mleko ciepłe pół szklanki
mąka tortowa 2 łyżki

Ciasto

mąka tortowa 1 kg
jajko 3 sztuki
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 sztuka
masło lub margaryna 5 dag
mleko ciepłe około półtorej szklanki

Budyń

mleko pół litra
cukier 4 łyżki
budyń waniliowy 2 sztuki

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy
powidła śliwkowe 1 słoiczek

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Z przepisu wyszło mi 4 spore blaszki drożdżowych bułeczek. Słoiczek powidła tak około 30 dag.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe kopertki z budyniem i powidłem.

Uwielbiam piec drożdżowe bułeczki na słodko, zawsze wychodzą mi tak pyszne i pulchne. Chyba jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby mi nie wyszły. Dzisiaj polecam Wam pyszne bułeczki w formie kopertek, w środku słodki budyń i lekko kwaśne powidło śliwkowe. Polecam upiec je na podwieczorek, a jak ktoś lubi to może podać je z kubkiem mleka lub kakao. Zapraszam:)

Wykonanie:

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.

2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.

3. Budyń: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczone budynie i zagotowujemy mieszając. Budyń studzimy.

4. Formowanie kopertek: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, kroimy w kwadraty, środek każdego kwadratu smarujemy powidłem, nakładamy porcje budyniu, następnie unosimy rogi ciasta do góry i zlepiamy formując kopertkę.

5. Pieczenie: Tak wykonane kopertki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, odstawiamy tak jeszcze na 10-15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły i pieczemy około 30 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.

6. Podanie: Tak upieczone drożdżowe koperki są gotowe do podania. Życzę smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 03.06.2017 07:01
Pyszne danie
gusia1000 02.06.2017 23:03
Widać, ze są smaczne.
Ewa Wojtaszko 02.06.2017 16:33
pyszne ciasteczka:)
Babeczka35 02.06.2017 08:55
Dziękuję i polecam:)
Renata9 01.06.2017 23:18
Smaczniutkie na pewno
IKrakowianka 01.06.2017 21:41
uwielbiam :)
halina17 01.06.2017 20:07
dobre : )
Bernadeta1 01.06.2017 17:41
smaczne słodkości
Janina 01.06.2017 16:02
Pyszności ;))
Ada-Gaba 01.06.2017 13:54
pyszne do porannej kawusi
Babeczka35 01.06.2017 13:17
Dziękuję:)
Justi2401 01.06.2017 12:57
Pyszne do kawki :)
jagoda5913 01.06.2017 12:32
Fajnie wygląją
adelajda 01.06.2017 11:11
Też takie robię , bo to szybko i smacznie
Babeczka35 01.06.2017 11:04
Dziękuję:)
bertpvd 01.06.2017 10:47
przepiękny wyrób
agaK. 01.06.2017 10:46
To musi być pyszne.
Mniam 01.06.2017 10:31
Pyszne bułeczki, idealne na wynos :)
mirosława4 01.06.2017 10:09
apetyczne !
Babeczka35 01.06.2017 09:21
Dziękuję:)
Patrycja33 01.06.2017 09:13
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak