Przepis i sposób przygotowania na: Ziołowe placki ziemniaczane z farszem grzybowym
Ugotowane grzyby (w lekko osolonej wodzie) zmielić maszynką do mięsa, dodać podsmażoną cebulę, posiekany czosnek i doprawić do smaku.
Przygotować placki.
Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką).
Dodać jajko i łyżkę mąki pszennej.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Na rozgrzaną patelnię nalać odrobinę oleju i porcjami wykładać solidne porcje masy ziemniaczanej.
(Porcje powinny być większe od klasycznych placków ziemniaczanych.)
Następnie na plackach ułożyć po odrobinie farszu grzybowego (na samym środku) i przykryć kolejną warstwą masy ziemniaczanej.
Placki smażyć do zrumienienia się - z obu stron (na niewielkim ogniu).
Podawać na gorąco polane sosem.