Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z Quinoa, burakiem i żurawiną

5.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

quinoa
1 szkl
mąka pszenna
3-4 szkl
burak
1
jabłko
1
żurawina suszona
1/4 szkl
mleko
1 szkl
jajko
3
cukier brązowy
1/2 szkl
masło
125 g
drożdże świeże
15 g
cukier waniliowy
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z Quinoa, burakiem i żurawiną

1. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, łyżkę cukru i tyle mąki, aby zaczyn miał konsystencję śmietany. Dokładnie łączymy wszystkie składniki i zostawiamy w ciepłym miejscu.

2. Quinoa ( ugotowana), buraka, jabłko i żurawinę bledujemy na papkę.

3. Dodajemy do niej jajka, 3 szklanki mąki, cukier waniliowy, wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest rzadkie dosypujemy więcej mąki. Pod koniec wlewamy ciepłe, rozpuszczone masło.

4. Ciasto powinno mieć ładny, różowy kolor. Odstawiamy je w ciepłe miejsce.

5. Kiedy podwoi swoją objętość, przekładamy je do kwadratowej formy o wymiarach 20 x 20 cm. Wierzch posypujemy cukrem brązowym.

6. Pieczemy w 180 °C około 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 24.05.2017 19:00
pysznosci
Motorek 24.05.2017 09:19
fajny przepis
sammakko 15.05.2017 12:04
Dziękuję :)
AZgotuj 15.05.2017 10:21
super ciacho:)
Krystyna32 15.05.2017 08:32
apetyczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak