Przepis i sposób przygotowania na: Tort truskawkowy z bezikami i biszkoptem kakaowym (szybki)
Kroki postępowania
Jajka wbić do metalowej miski, wsypać cukier i całość lekko ubić za pomocą "rózgi".
Następnie miskę należy postawić na garnek z gotującą się wodą.
(Dno naczynia nie może jej dotykać.)
Cały czas mieszając - masę podgrzewać do około 40 stopni.
(Cukier powinien się rozpuścić.)
Po tym czasie miskę zdjąć z pary, a masę ubić (już mikserem) do momentu, aż będzie ostudzona, lekko sztywna i wyraźnie zwiększy swoją objętość.
(Może to potrwać nawet kilkanaście minut.)
Dodać przesianą mąkę połączoną z kakao i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej (w kierunku jego wyrastania) masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec (do tzw. "suchego patyczka") 25-30 minut w 180 stopniach.
(Biszkopt powinien odstawać od boków tortownicy.)
Po ostudzeniu przekroić na 3 części.
Herbatę wymieszać z likierem.
Śmietankę z cukrem i śmietan-fixami - ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z syropem truskawkowym.
1/3 kremu odłożyć - do wysmarowania wierzchu i boków, a do reszty wmieszać pokruszone (nie na drobno!) bezy.
Krem schłodzić w lodówce (około 10-15 minut; czasami tą opcję pomijam.)
Wierzch i boki dokładnie wysmarować odłożoną częścią masy.
Dodatkowo wierzch obsypać mikro kroplą truskawkową, a boki obłożyć ciastkami.
Tort udekorować wg uznania i schłodzić w lodówce.