Przepis i sposób przygotowania na: Wodzianka w wykonaniu mojego męża
Do garnka wlać wodę, włożyć opłukany boczek wędzony, dodać obrane i pokrojone ząbki czosnku oraz odrobinę soli. Gotować do miękkości boczku.
Następnie boczek wyjąć i pokroić w mniejsze kawałki.
Cebule obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle klarownym na złoty kolor.
Do podsmażonej cebuli dodać pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę, smażyć jeszcze przez chwilę.
Usmażoną cebulę wraz z kiełbasą dodać do wywaru z boczku, dodać również pokrojony boczek.
Doprawić do smaku pieprzem, solą oraz przyprawą uniwersalną i przyprawą płynną.
Zrobić grzanki, kromki chleba pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle klarownym. Na talerze nałożyć podsmażone grzanki i zalać wywarem, czyli ugotowaną zupą.
Tak właśnie przyrządzoną zupę nazwałam wodzianką jaką mój mąż przygotowuje w domu lub na działce.