Lukrowana baba na majonezie

Lukrowana baba na majonezie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • jajka

    4 sztuki
  • cukier kryształ

    1/2 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • mąka krupczatka

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • majonez

    2 1/2 łyżki
  • migdały

    mielone 2 łyżki
  • nasiona chia

    2 łyzki

Lukier

  • sok z cytryny

    1/2 sztuki
  • cukier puder

    10 łyżeczek

Dodatkowo

  • mango

    kuleczki o smaku mango 40 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Lukrowana baba na majonezie
Wbić do naczynia całe jajka i dosypać cukier, zmiksować.
Krok 2 - Lukrowana baba na majonezie
Dosypać cukier waniliowy i ponownie zmiksować.
Krok 3 - Lukrowana baba na majonezie
Wsypać mąkę krupczatkę i proszek do pieczenia, zmiksować.
Krok 4 - Lukrowana baba na majonezie
Dosypać mąkę ziemniaczaną i znowu zmiksować.
Krok 5 - Lukrowana baba na majonezie
Dodać majonez, za każdym razem miksować.
Krok 6 - Lukrowana baba na majonezie
Dosypać zmielone migdały, zmiksować.
Krok 7 - Lukrowana baba na majonezie
Ciasto podzielić na połowę i do jednej części dosypać nasiona chia.
Krok 8 - Lukrowana baba na majonezie
Do formy silikonowej z kominem wlać najpierw część jasnego ciasta, a potem dolewać ciasto z chia.
Krok 9 - Lukrowana baba na majonezie
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec przez 40 - 45 minut.
Krok 10 - Lukrowana baba na majonezie
Wystudzić babkę. Zrobić lukier: sok wymieszać z cukrem pudrem.
Krok 11 - Lukrowana baba na majonezie
Polukrować babkę.
Krok 12 - Lukrowana baba na majonezie
Posypać wierzch kuleczkami o smaku mango. Smacznego !
Renata9
Bardzo smaczna babka i niezbyt trudna do upieczenia. Bardzo dobra na świąteczny stół. Dodatki mogą być różne, zależy kto co lubi. Polecam !

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Franciszek

27.04.2017 14:27
dobre do kawy

Justi2401

27.04.2017 13:32
Smaczna babeczka :)

mirosława4

27.04.2017 11:08
bardzo lubimy

RenataZ-et

27.04.2017 09:26
super baba :)

MagdalenaIC

27.04.2017 00:05
Pysznie :)

gusia1000

27.04.2017 00:04
Pyszna babka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat