Przepis i sposób przygotowania na: Moja kolorowa pizza
Brokuł gotujemy al dente.
Mleko musi być ciepłe. Wsypujemy do szklanki z mlekiem drożdże instant i cukier. Mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy oliwę, dodajemy sól i zioła prowansalskie i mieszamy. Wlewamy rozczyn z drożdży i zagniatamy ciasto (trzeba mieć w zapasie trochę mąki, żeby maczać w niej dłoń, aby ciasto nie przyklejało się do dłoni).
Składniki zagniatamy aż ciasto będzie gładkie i sprężyste - trwa to około 15-20 minut. Miskę z dużą kulką ciasta zostawiamy w ciepłym miejscu i przykrywamy ściereczką. Ciasto rośnie tak od 40 minut do godziny.
Przygotowujemy salsę pomidorową: koncentrat, majonez, oliwę i zioła mieszamy na jednolita masę.
Gdy ciasto wyrośnie wyjmujemy je z misy. Dłoń mamy oprószoną mąką, ciasto powinno się formować wedle naszego życzenia. Rozkładamy je na blaszce do pieczenia (cienkie ciasto, boku trochę grubsze).
Ciasto smarujemy salsą pomidorową.
Układamy salami, paprykę, posypujemy oregano, pieczarkami z cebulą i startym żółtym serem.
Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 220 stopni (góra dół) lub 200 stopni (termoobieg).