Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ala wuzetka

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 1,5 szklanki
kakao 3 łyżki
olej 5 łyżek
woda 1 szklanka
cukier 3/4 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
ocet jabłkowy 1 łyżeczka
sól do smaku

Krem

śmietana kremówka 400 g
cukier puder 1 łyżka
fix do śmietany 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ala wuzetka

Do naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, sodę, sól. Dodać cukier, wymieszać. Następnie wlać ocet, olej i wodę. Wymieszać, do połączenia się składników.

Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Ciasto powinno wyrosnąć, z górką, powinno odstawać od brzegów formy i być sprężyste przy dotyku. Wyjąć, wystudzić. Przekroić.

Krem: Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy śmietan fix.
3/4 kremu wykładamy na blat, rozsmarowujemy.
Przykrywamy górnym blatem. Pozostały krem wykładamy na górę.
Wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 27.05.2017 20:25
Lubię bardzo to ciasto
Diana Rusiłowicz 30.04.2017 01:41
Pyszności....
Babeczka35 23.04.2017 13:45
Smakowite ciasto.
gusia1000 23.04.2017 01:54
Znakomite ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak