Przepis i sposób przygotowania na: Torcik galaretkowy
Jajka wybić oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i wodę. Wmieszać mąkę z proszkiem i przełożyć do przygotowanej dużej blaszki.
Piec do zrumienienia ok 30 min w 180 stopniach. Wystudzić i przekroić na połowy.
Spodni blat lekko nasączyć ponczem i posmarować powidłami. Posmarować też powidłami przekrojoną stronę drugiego blatu. Żelatynę rozmieszać w małej ilości gorącej wody i przestudzić.
Zastygnięte galaretki pokroić w kostkę. Śmietanę przygotować wg przepisu na op dodając cukier i sok do smaku, a na koniec żelatynę. Wyłożyć część śmietany i zasypać galaretką. Wyłożyć resztę śmietany, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta i lekko docisnąć. Odstawić na troszkę do lodówki.
Po wyjęciu nasączyć biszkopt i dowolnie udekorować. Mój jest zasmarowany kremem czekoladowym, zasypany częściowo wiórkami, obłożony ananasem i żelkami.