Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VI: Domowy chleb z masłem ziołowym, odc. 21
Przepis na domowy chleb nie musi być skomplikowany. Koniecznie sprawdźcie przepis Doradcy Smaku i przygotujcie świeży wypiek w zaciszu swojej kuchni. Domowy chleb najlepiej smakuje, gdy ma chrupiącą skórkę i miękki miąższ. Można ozdobić go ulubionymi ziarnami, które wpłynął na niepowtarzalny smak wypiekanego chleba.
Kroki postępowania
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i przekładamy do dwóch keksówek (25x11 cm) wyłożonych pergaminem. Wierzch ciasta smarujemy wodą i posypujemy pestkami dyni. Pieczemy przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C.
Pomidory zielone kroimy w ćwiartki, a koktajlowe na połówki. Przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojone w paski listki świeżej bazylii. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Upieczony chleb podajemy z masłem ziołowym, pomidorami świeżymi oraz pomidorami suszonymi.