Doradca Smaku VI: Makaron z burakiem, kapustą i kindziukiem, odc. 19

odc. 19 Doradca Smaku

Doradca Smaku VI: Makaron z burakiem, kapustą i kindziukiem, odc. 19

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • makaron świderki

    1 opakowanie
  • buraki

    4
  • kindziuk

    100 g (w plastrach)
  • cebula

    1
  • kapusta czerwona

    1/4 główki
  • ser dojrzewający tarty

    100 g
  • sok z cytryny

    1/2
  • olej do smażenia

Do smaku

  • koperek suszony

  • kminek Prymat

  • pieprz czarny mielony

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VI: Makaron z burakiem, kapustą i kindziukiem, odc. 19
W garnku zagotowujemy ok. 2 l wody i wkładamy obrane buraki. Dodajemy 2 łyżki soli morskiej i gotujemy do miękkości (od 40 do 60 min). Czas gotowania zależy od wielkości buraków. Jeżeli użyjemy mniejszych buraków czas gotowania będzie krótszy. Po 40 min. zawsze sprawdzamy widelcem, czy są już miękkie.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Makaron z burakiem, kapustą i kindziukiem, odc. 19
W międzyczasie kroimy w kostkę cebulę, kindziuka oraz kapustę. Następnie podsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju. Mieszamy i doprawiamy kminkiem całym oraz solą.

Ugotowane buraki wyciągamy z wody. Do gotującej się wody po burakach wrzucamy makaron świderki. Gotujemy do miękkości zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Makaron z burakiem, kapustą i kindziukiem, odc. 19
Jednego buraka kroimy w półplasterki i dodajemy do smażących się na patelni składników. Skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy do smaku suszonym koperkiem.

Pozostałe buraki zostały użyte, żeby zabarwić wodę, a następnie makaron. Możemy je użyć do przygotowania szybkiej sałatki np. z selerem i jabłkiem.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Makaron z burakiem, kapustą i kindziukiem, odc. 19
Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i posypujemy startym serem dojrzewającym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat