Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z buraków
2. W garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler oraz ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Podsmażamy kilka minut, a następnie zalewamy bulionem, tak aby wszystkie warzywa były przykryte i dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy około pół godziny.
3. Upieczone buraki obieramy ze skórki, kroimy w plastry i dodajemy do pozostałych warzyw. Przez chwilę gotujemy, a następnie blenderem miksujemy całość na gładki krem. (Przed zmiksowaniem trzeba wyjąć ziele angielskie i liście laurowe). W miarę potrzeby można dodać jeszcze odrobinę bulionu. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Opcjonalnie można dodać 2 ząbki czosnku.
4. Do miseczek wkładamy odrobinę sera koziego, wlewamy zupę i dekorujemy śmietaną i posiekanym szczypiorkiem.