Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym, curry i chili
2. W międzyczasie kroimy cebulę oraz papryczkę chili w kosteczkę.
3. Obraną dynię oraz ziemniaki kroimy w kostkę, zaś marchewkę w plasterki.
4. W garnku z grubym dnem podduszamy na niewielkiej ilości oleju cebulkę. Po chwili dodajemy do niej papryczkę chili i 2 łyżeczki czerwonej pasty curry, mieszamy i smażymy około 2 minut. Następnie dodajemy dynię, ziemniaki oraz marchewkę, mieszamy i podduszamy kilka minut. Całość zalewamy bulionem (500 ml) i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu zupę miksujemy za pomocą blendera.
5. Do zmiksowanej zupy dodajemy mleczko kokosowe i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, curry i papryką.
6. Zupę posypujemy posiekanym koperkiem. Możemy podawać ją też z grzankami.