Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z płuckami
Płucka wieprzowe oczyścić ,kilka razy przepłukać zimną wodą , ugotować do miekkości z cebulą, liściem laurowym, zielem angielskim oraz z marchewką i kawałkiem selera.
2.
Po ugotowaniu płucka wyjąc na talerz,pokroić w mniejszą kostkę,cebulę wyrzucić a marchewkę i seler pognieść widelcem i z powrotem włożyć do żuru.
3.
Wywar z płucek zaląc żurem dodać pokrajane płucka, przeciśniemy przez praskę czosnek, doprawić solą , pieprzem, przyprawą uniwersalną oraz przyprawą w płynie gotować na małym ogniu około 15 minut.
4.
Ziemniaki obrać pokroić w kostkę opłukać ugotować do miekkości, odlać wodę czyli ( odcedzić )
Na talerz nałożyć porcje ziemniaków i żaląc żurkiem z płuckami.
Smacznego.