Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety mielone z brokułem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 300 g (łopatka)
brokuł 1 głąb
jajko 1 szt
ser pleśniowy typu gorgonzola 50 g
bulion warzywny 50 ml
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej do smażenia
Sól czosnkowa jodowana Prymat
sól i pieprz

Porada

Zawsze staramy się, by nic nie zmarnować. Świetnym dodatkiem do mielonych kotletów jest wykorzystanie głąba z brokułu lub kalafiora.

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone z brokułem

Głąb brokułu ścieramy na tarce do jarzyn, dodajemy do mięsa mielonego.
Następnie wbijamy jajko, dodajemy ser, bułkę tartą (1/2 szklanki), do smaku doprawiamy, solą czosnkową, solą i pieprzem.
Mięso wyrabiamy razem z bulionem (w razie potrzeby dodajemy bułkę tartą).
Formujemy kotlety o grubości 1,5-2 cm, obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania321 06.04.2017 16:07
ciekawy przepis, w takiej wersji jeszcze nie jadłam :)
w mojej kuchni 26.03.2017 01:42
moje smaki w tym daniu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak