Przepis i sposób przygotowania na: Burgery
Do głębokiej miski włóż suszone drożdże, cukier, roztopione masło, mleko wodę i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Następnie dodaj mąkę i wbij 1 jajko. Wszystko dobrze zagnieć przez około 10 minut. Ciasto nie powinno się lepić do rąk ani do stolnicy.
Jeżeli jest inaczej dodaj trochę mąki. Wyrobione ciasto podziel na 6 równych części i uformuj z nich kuleczki. Przykryj suchą ściereczką i odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto wyrośnie posmaruj bułeczki jajkiem i posyp sezamem. Piecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Po upieczeniu wyciągnij bułki do koszyczka i poczekaj aż ostygną.
Burgery:
Do zmielonej wołowiny dodaj 15 ml wody, szczyptę ostrej papryki i świeżo zmielony pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i uformuj 2 burgery tej samej wielkości. Mięso smaż na rozgrzanej patelni przez około 2 minuty z każdej strony. Kiedy burgery są już gotowe dopraw je solą morską i odstaw na 2 minuty żeby odpoczęły. W między czasie przygotuj całą resztę. Jeżeli zrobiłeś bułki dużo wcześniej przekrój je na pół i podgrzej w piekarniku. Na ciepłe bułeczki nałóż majonez, domowy ketchup i twoje ulubione dodatki. Ja użyję czerwonej cebuli, pomidorka, sałaty i ogórków kiszonych. Na samą górę ułóż usmażonego burgera i gotowe.
Przepis przygotował dla Was Piotr Ogiński z Kocham gotować!