Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdzowe bez wyrastania

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

drożdże 100 g,
cukier 3/4 szklanki,
jajko 4 szt,
mleko 3/4 szklanki
olej 3/4 szklanki,
mąka 4 szklanki,
sól szczypta
cukier waniliowy 1 op,

ponadto

owoce jak w opisie
kruszonka jak w opisie

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdzowe bez wyrastania

Drożdże rozkrusz do miski,na drożdże wsyp cukier, na cukier cukier waniliowy i dalej warstwami wlej rozbełtane jajka,ciepłe mleko ,olej,mąkę.
Nie mieszając odstaw na godzinę w ciepłe miejsce,ciasto przykryj ściereczką, następnie lekko przemieszaj drewnianą łyżką wyłóż na blaszkę wielkość blaszki 35 /25 cm, wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką na górę poukładaj owoce u mnie to obrane i pokrojone jabłka wymieszane z cukrem i cynamonem,
Na górę poukładaj kruszonkę,Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 - 190 stopni i piec około 50 minut.
Przed podaniem ciasto wystudź.

Kruszonka składniki;
220 g mąki,
125 zimnego masła,
ok.1/2 szklanki cukru,
Wszystkie składniki umieścić w misce zagnieść palcami na kruszonkę,

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 16.03.2017 18:29
fajny przepis
Bożena Matuszczyk 13.03.2017 18:59
Dziękuję bardzo.;)
gusia1000 12.03.2017 23:59
Dobre ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak