Wielkanoc: Polędwica w cieście francuskim

Wielkanoc: Polędwica w cieście francuskim

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • polędwica wieprzowa

    po 450 g (dwa kawałki)
  • sól morska

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • majeranek Prymat

    2 łyżki
  • oliwa

    1 łyżka
  • musztarda sarepska

    2 łyżki

Karmelizowana cebulka

  • cebula biała

    2
  • cebula czerwona

    2
  • olej

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • sól morska

  • pieprz

  • cukier brązowy

    1 łyżeczka
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • ocet winny czerwony

    1 łyżeczka

Dodatkowo

  • ciasto francuskie

    200 g
  • szynka parmeńska

    200 g
  • żółtko jaja

  • majeranek Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Przygotowanie karmelizowanej cebuli:
Cebule pokroić w talarki. Na patelni rozgrzać olej i masło, wrzucić cebulę i smażyć ok. 20 minut, często mieszając. Po tym czasie dodać sól i pieprz do smaku i smażyć kolejne 10 minut. Gdy cebula się przyrumieni, dodać do niej ocet winny i balsamiczny i gotować, aż nadmiar płynu odparuje. Na koniec dodać cukier i smażyć jeszcze kilka minut.
Przygotowanie polędwicy:
Polędwice dokładnie oczyścić z błonek, opłukać i osuszyć. Natrzeć solą i sporą ilością kolorowego pieprzu i oliwą. Oprószyć majerankiem. Rozgrzać patelnię i obsmażyć każdą polędwicę oddzielnie z każdej strony – łącznie ok. 8-10 minut na sztukę. Zdjąć z patelni i jeszcze ciepłe mięso posmarować musztardą. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Na desce ułożyć plastry szynki parmeńskiej, nakładając jeden na drugi. Na szynce położyć polędwicę, a na polędwicy rozłożyć połowę karmelizowanej cebuli. Zawinąć polędwicę w szynkę. W ten sam sposób przygotować drugą polędwicę. Rozłożyć ciasto francuskie (można je lekko rozwałkować) i przeciąć na pół. Na jednej części ciasta położyć polędwicę i owinąć ją ciastem, zlepiając boki. Tak samo owinąć drugą polędwicę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, umieścić na niej mięso łączeniem do dołu, posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać majerankiem. Piec przez 30-40 minut na dolnej półce.
Po upieczeniu pozostawić 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przed podaniem pokroić w plastry.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

15.03.2018 10:33
Cudowna! Już jestem głodna. :)

Renata9

10.03.2017 21:08
Smaczny obiadek

Agnieszka-87-25

10.03.2017 18:07
jedzonko mniam

Barbara13

10.03.2017 17:35
Bardzo lubię tak przygotowaną polędwiczkę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat