Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Mini serniczki z sosem karmelowym
Herbatniki pokruszyć, dodać roztopione masło i cynamon, wymieszać. Masę przełożyć do silikonowych foremek na muffinki i ugnieść (po 1 czubatej łyżce na serniczek). Można też użyć metalowej formy należy do wgłębień włożyć papierowe papilotki i wtedy napełnić je masą. Foremki włożyć do lodówki.
Przygotowanie masy serowej:
Ser przełożyć do miski, dodać ziarna wanilii, cukier, mąkę, masę kajmakową, jajko i utrzeć. Masą napełnić papilotki (zostawić trochę miejsca na polewę).
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Mini serniczki piec przez 10 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze ok. 15-20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie schować do lodówki na ok. 1-2 godziny.
Przygotowanie sosu karmelowego:
Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier i rozpuścić go na małym ogniu. Gdy cukier lekko zbrązowieje, dodać masło i energicznie mieszać, aż masło się rozpuści. Rondelek zdjąć z palnika i ostrożnie wlać śmietankę, ciągle mieszać, aż otrzymamy gładki sos. Do sosu dodać sól, jeszcze raz wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
Schłodzone mini serniczki polać sosem karmelowym, po wierzchu posypać solą morska.