Wielkanoc: Wiosenna sałatka z jajkiem i smażonymi szparagami

Wielkanoc: Wiosenna sałatka z jajkiem i smażonymi szparagami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • miks sałat

    200 g (lub szpinak/roszponka)
  • szparagi zielone

    200 g (lub konserwowe)
  • przepiórcze jaja

    12
  • rzodkiewka

    8-10
  • marchew

    2
  • kiełki

    50 g
  • masło

    2 łyżki
  • pieprz kolorowy ziarnisty

  • sól morska

Sos

  • musztarda francuska

    4 łyżeczki
  • sok z cytryny

    połówki
  • oliwa z oliwek

    4 łyżki
  • papryka ostra mielona

    1/2 łyżeczki
  • cebula czerwona

    1
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie sosu:
W miseczce połączyć musztardę, sok z cytryny, oliwę i przyprawy. Dodać drobno posiekaną czerwoną cebulę i wymieszać.
Przygotowanie sałatki:
Marchewki obrać i przy użyciu mandoliny pokroić w cienkie plasterki. Zblanszować we wrzącej osolonej wodzie ok. 2 minut, po czym schłodzić w zimnej wodzie i odsączyć. Jajka przepiórcze ugotować na twardo (ok. 1 minuty). Obrać i pokroić na pół. Szparagi umyć i odłamać końcówki. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć ok. 7-8 minut szparagi. Na koniec posypać je solą i pieprzem. Jeśli mamy szparagi konserwowe to odsączyć je z zalewy, osuszyć.
Roszponkę wymieszać z kiełkami i skropić połową przygotowanego sosu. Dodać szparagi, marchewkę i rzodkiewkę pokrojoną w plasterki, doprawić do smaku solą i pieprzem i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Na koniec dodać połówki przepiórczych jaj i polać pozostałym sosem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Edita

11.03.2017 17:50
fajna sałatka

jan_mag

10.03.2017 14:30
Pysznie wygląda!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat