Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Keks
Łatwy przepis na słodki, wielkanocny keks, który zawsze się udaje.
Dowiesz się:
- jakich bakalii użyć do keksu?
- jak zrobić masę serową?
- jak upiec keks?
- jak przygotować lukier?
- jak udekorować ciasto?
- gdzie i jak długo przechowywać keks?
Owoce zalać wrzątkiem, odstawić na 15 minut i odcedzić. W misce wymieszać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem, nasionkami z laski wanilii, rumem i twarogiem. Do masy serowej dodać jaja i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać odsączone owoce, mąkę i dokładnie połączyć składniki.
Ciasto przełożyć do foremki (keksówki) nasmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec około 60-80 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni do tzw. suchego patyczka. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Przygotowanie lukru:
Cukier puder wymieszać z sokiem z pomarańczy aż otrzymamy jednolitą masę. Jeśli lukier jest za gęsty można dodać odrobinę wody. Lukrem polać zimne ciasto i udekorować.