Przepis i sposób przygotowania na: Zurek
# Wstawiamy na gaz
# Obieramy włoszczyznę
# Dorzucamy do wywaru
# Całość doprawiamy liściami laurowymi i zielem angielskiem
# Dodajemy 2 łyżeczki wegety
# Całość gotujemy do uzyskania aromatycznego wywaru
# Około 1 godziny
# Odcedzamy aby pozostał czysty wywar
# Kiełbase biała kroimy w krażki i wrzucamy z powrotem do garnka
# Podobnie marchewke
# Następnie kroimy około 5 zabków czosnku w drobną kosteczkę
# Cebulę także i dorzucamy do garnka
# Podobnie postepujemy z wędzonym boczkiem
# Odkrajamy grubą skórę i kosteczki i kroimy w kostke i dorzucamy do garnka
# Na sam koniec kroimy ziemniaki i wrzucamy aby ugotowały się w zupie
# Gdy ziemniaki beda już miekkie nalezy wstrząsnąć butelka z zurem i dodalć do zupy- zarówno jedna jak i druga butelke
# Na sam koniec dodac sporo majeranku
# Pogotowac jeszcze z 25 minut i spróbowac czy nie trzeba jeszcze doprawić
# Zupkę jeżeli ktos lubi nalezy zageścic maka
# opis zagęszczania
# Nalezy do naczynia wsypać 3, 4 łyzki maki ( nab duzy garnek na mniejszy wsypujemy mniej maki ) i dokładnie mieszamy z zimna woda gdy uzyskamy jednolita konsystencję
# Nalezy dodac do maki chochelkę gorącej zupy, rozmieszać a gdy woda z maka będzie juz ciepła nalezy dodać ją do zupy ciagle mieszając
# podawac z połówką ugotowanego jajk