Przepis i sposób przygotowania na: Schab duszony w delikatnym sosie z pomidorami
2. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na głęboką patelnię lub do rondla z rozgrzanym olejem. Smażymy kilka minut, aż zrobi się lekko zarumieniona. Wrzucamy przyprawione mięso i mieszamy. Smażymy razem przez 10 minut od czasu do czasu mieszając.
3. W tym czasie z pomidorów odlewamy wodę. Obieramy je ze skórek i kroimy w kostkę. Wrzucamy do mięsa, wsypujemy oregano i dusimy całość około 15-20 minut, (aż zostanie z nich przecier) od czasu do czasu mieszając.
4. Śmietanę wlewamy do małej miseczki. Zalewamy łyżką wazową przecieru powstałego z pomidorów i dokładnie mieszamy, tak żeby nie było grudek. Dodajemy zmielony ząbek czosnku i wlewamy powoli na patelnię z mięsem, ciągle mieszając aby śmietana się nie zważyła. Dusimy jeszcze około 5 minut. Doprawiamy pieprzem i podajemy.