Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Figi w alkoholu - pasteryzowane

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

figi świeże dowolna ilość
miód płynny do smaku
Goździki całe Prymat
brązowy rum do smaku
gin do smaku
nalewka wiśniowa do smaku

Porada

Figi zamarynowane w aromatycznym alkoholu z dodatkiem miodu podawać do deserów, drinków lub samodzielnie.

Przepis i sposób przygotowania na: Figi w alkoholu - pasteryzowane

Figi umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i przekroić na połówki lub ćwiartki. W niewielkich szerokich słoiczkach ułożyć pokrojone figi i do każdego dodać po 1 goździku oraz po 1 łyżce płynnego miodu.
Zalać mieszaniną rumu, wiśniówki i ginu (najlepiej w równych proporcjach). Słoiczki szczelnie zakręcić, wstawić do garnka z gorącą wodą i pasteryzować 10-15 minut. Ostrożnie wyjąć i odstawić do ostygnięcia dnem do góry. Przechowywać w chłodnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 03.03.2017 17:26
Fajny pomysł
olkaaa 03.03.2017 14:47
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak