Przepis i sposób przygotowania na: Pierś kurczaka ze szpinakiem i serem feta
2. Pierś umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na dość duże kawałki, oprószyć delikatnie pieprzem i solą i lekko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
3. Szpinak rozmrozić. Na patelni roztopić masło i podsmażyć obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać szpinak, delikatnie posolić i smażyć około 3 - 4 minuty.
4. Wymieszać 1/3 szklanki oliwy po moczeniu pomidorów ze śmietaną, gałką, oregano i chili. Na dno foremki do pieczenia wyłożyć kurczaka i posmarować go przyprawioną oliwą ze śmietaną. Na każdym kawałku ułożyć po kilka kawałeczków pomidora i po łyżce podsmażonego i odciśniętego szpinaku. Na wierzchu równomiernie rozkruszyć ser feta.
5. Piec bez przykrycia w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku (góra-dół) około 30 minut.