Przepis i sposób przygotowania na: Faworki Mamy - najlepsze na świecie (przepis z lat 80-tych lub starszy + kilka wskazówek)
Dodać masło, żółtka, jajko, ocet/alkohol oraz śmietanę.
Całość wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto o konsystencji plasteliny.
Gotowe ciasto uderzać/wybijać wałkiem z każdej ze strony - do momentu powstania pęcherzyków, a następnie bardzo cienko je rozwałkować.
(To dwie tajemnice kruchości faworków.)
Ciasto pokroić na paseczki (około 3-4 x 10-15 cm) i w każdym z nich zrobić (po środku) nacięcie, przez które należy poprzekładać końce pasków.
(Robić to partiami, a uformowane faworki przykryć ściereczką, aby nie schły, ponieważ w przeciwnym razie po usmażeniu będą twarde.)
Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut - do lekkiego zarumienienia się.
Usmażone osączyć na ręczniku kuchennym i posypać cukrem pudrem.