Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki Mamy - najlepsze na świecie (przepis z lat 80-tych lub starszy + kilka wskazówek)

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 500 gram
masło 40 gram
żółtko jajek 4 sztuki
jajko 1 sztuka
śmietana 1,5 łyżki
spirytus 1/2 łyżeczki

Dodatkowo

tłuszcz do smażenia
cukier puder

Porada

Moja mama robiła najlepsze faworki na świecie i mam nadzieję, że jeszcze kiedyś zrobi. Dzięki idealnym proporcjom składników i paru trikom (podałam je w opisie przygotowywania) zawsze wychodzą kruchutkie, delikatne i wprost rozpływają się w ustach.

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki Mamy - najlepsze na świecie (przepis z lat 80-tych lub starszy + kilka wskazówek)

Mąkę należy przesiać do dużej miski lub na stolnicę.
Dodać masło, żółtka, jajko, ocet/alkohol oraz śmietanę.
Całość wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto o konsystencji plasteliny.
Gotowe ciasto uderzać/wybijać wałkiem z każdej ze strony - do momentu powstania pęcherzyków, a następnie bardzo cienko je rozwałkować.
(To dwie tajemnice kruchości faworków.)
Ciasto pokroić na paseczki (około 3-4 x 10-15 cm) i w każdym z nich zrobić (po środku) nacięcie, przez które należy poprzekładać końce pasków.
(Robić to partiami, a uformowane faworki przykryć ściereczką, aby nie schły, ponieważ w przeciwnym razie po usmażeniu będą twarde.)
Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut - do lekkiego zarumienienia się.
Usmażone osączyć na ręczniku kuchennym i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 27.02.2017 00:49
Z chęcią się podzielę ;)
Marcepanowy kącik 26.02.2017 17:56
Zjadła bym wszystkie :)
Diana Rusiłowicz 26.02.2017 00:25
Dziękuję :)
gusia1000 25.02.2017 17:07
Dobry przepis.
Krystyna32 25.02.2017 14:02
bardzo apetyczne
Diana Rusiłowicz 25.02.2017 00:31
Poprawiłam: Dodać masło, żółtka, jajko, ocet/alkohol oraz śmietanę.
Diana Rusiłowicz 25.02.2017 00:29
Dziękuję :)
Diana Rusiłowicz 25.02.2017 00:29
Suuuuper...
jagoda5913 24.02.2017 23:59
fajne faworki
Patrycja33 24.02.2017 23:48
chętnie bym sie skusiła na kilka :-)
Renata9 24.02.2017 22:17
Bardzo smaczne
Barbara13 24.02.2017 20:35
Wiem z własnego doświadczenia że stare przepisy są niezawodne
Ada-Gaba 24.02.2017 20:14
bardzo pyszne
cukiereczek 24.02.2017 20:02
na pewno rewelacyjne
IKrakowianka 24.02.2017 19:55
super faworki :))
Bernadeta1 24.02.2017 19:23
bardzo lubię, smaczne
Janina 24.02.2017 17:09
Pyszności;))
ben-ka 24.02.2017 15:19
A co z masłem ? znam podobne faworki z żółtkami i śmietaną ale bez tłuszczu. W składnikach masło napisałaś....
Mniam 24.02.2017 12:16
Takie lubię najbardziej.
Edith85 24.02.2017 11:53
Do ulubionych
mirosława4 24.02.2017 11:41
bardzo dobre
jan_mag 24.02.2017 10:42
świetna propozycja :-)
olkaaa 24.02.2017 10:18
uwielbiam faworki
Ola1984 24.02.2017 10:15
Pysznie wyglądają :) Ja tez piekę ze starego, sprawdzonego od lat przepisu mamy :)
Justi2401 24.02.2017 10:03
Wyglądają wspaniale!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak