Przepis i sposób przygotowania na: szarlotka z orzechami
Kroki postępowania
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli oraz cukrem. Do piany dodajemy po jednym żółtku. Do masy przesiewamy obydwie mąki oraz proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika 170 stopni na około 20 miut. Biszkopt po upieczeniu studzimy i przecinamy na pół.
Masło rozpuszczamy dodając obydwa cukry oraz mleko. Kiedy masa się zagotuje zdejmujemy z ognia i wrzucamy posiekane orzechy, mieszamy dokładnie.
Orzechy wyrównujemy tak, aby całe dno formy było nimi pokryte.
Formę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut.
Po wyjęciu masa będzie nadal dość rzadka,ale zgęstnieje podczas studzenia. Przestudzone orzechy przekładamy na wierzch biszkoptu odwracając je z papierem do góry "nogami" i usuwamy papier. Odstawiamy do zastygnięcia masy.