Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Chrupiący chleb

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Rozczyn

mleko
130 ml
drożdże
25 gram
mąka
1 łyżeczka
cukier
1 łyżeczka

Ciasto

mąka pszenna
700 gram
sól
1 łyżeczka
Sklep Prymat
woda ciepła
300 ml

Pomada

woda
100 ml
sól
szczypta
Sklep Prymat
mąka
1 czubata łyżeczka

Dodatki

siemię lniane
3 łyżki
pestki słonecznika
3 łyżki
Cebulka smażona Prymat
3 łyżki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiący chleb

Kroki postępowania

1
Przygotować składniki.
Krok 1 - Chrupiący chleb foto
2
Rozczyn:

ciepłe mleko wymieszać z łyżeczką cukru oraz drożdżami, aby składniki się rozpuściły. Tak przygotowany rozczyn zostawić na 10- 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - Chrupiący chleb foto
3
Do sporej miski przesiać mąkę.
Krok 3 - Chrupiący chleb foto
4
Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn.
Krok 4 - Chrupiący chleb foto
5
Do maki dodać siemię, słonecznik oraz prażona cebulkę.
Krok 5 - Chrupiący chleb foto
6
Wyrobić gładkie ciasto i uformować kulę.
Krok 6 - Chrupiący chleb foto
7
Uformowana kule z ciasta włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Krok 7 - Chrupiący chleb foto
8
Po godzinie ciasto zwiększy swoja objętość o 2 razy.
Krok 8 - Chrupiący chleb foto
9
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i uformować 2 chlebki, które należy wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem i posypana mąką i pozostawic chlebki do wyrośnięcia na kolejna godzinę.
Krok 9 - Chrupiący chleb foto
10
Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 stopni góra dół.
Przygotować pomadę: do garnuszka wsypać składniki i doprowadzić do wrzenia. Chlebki obficie posmarować.
Chleby piec w temperaturze 230 stopni przez 15 minut, następnie w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut
Krok 10 - Chrupiący chleb foto
11
Upieczone chleby wyjąć z piekarnika i wystudzić, najlepiej na kratce.
Krok 11 - Chrupiący chleb foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

benka 20.02.2017 19:21
Apetyczny chlebek.
Beatris 20.02.2017 19:17
Chętnie zjadłabym kromeczkę :)
Aleksandra/Olcia 20.02.2017 16:57
wygląda przepysznie
agaK. 20.02.2017 15:13
Lubię chleby z ziarnami:)
AZgotuj 20.02.2017 13:07
cudowny, smaczny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak