Przepis i sposób przygotowania na: Sernik miodowy z cynamonem (pieczony)
Kroki postępowania
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, a następnie wklepać w dno tortownicy wysłanej papierem do pieczenia.
(Boków nie wyściełać i niczym nie smarować.)
Spód z formą schłodzić w lodówce - przez około 30 minut.
Twaróg zmiksować z jajkami, dodać cukier, miód i po wymieszaniu - kremówkę, a na końcu mąkę z cynamonem.
(Masę należy mieszać tylko do połączenia się składników. Nie warto jej napowietrzać, aby sernik nie opadł podczas pieczenia.)
Całość przelać na ciasteczkowy spód i delikatnie wyrównać.
Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i później schłodzić (minimum 3 h, a najlepiej przez całą noc) w lodówce.
Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka i masła, a następnie przełożyć do rękawa cukierniczego.
Polewą udekorować sernik i wierzch opcjonalnie posypać orzeszkami.