Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sernik miodowy z cynamonem (pieczony)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Forma o średnicy 22 cm - spód:

herbatniki
200 gram
masło lub margaryna
80 gram
cynamon
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat

Masa serowa

twaróg zmielony
500 gram
śmietana kremówka
100 ml
jajko
3 sztuki
miód płynny
60 gram
cukier
60 gram
mąka ziemniaczana
3 łyżki
cynamon
3/4 łyżeczki
Sklep Prymat

Polewa

czekolada mleczna
70 gram
mleko
1-2 łyżki
masło
1 łyżka

Opcjonalnie

orzechy posiekane

Porada

Smak jest delikatny i idealnie komponujący się z całością. Sam sernik jest przepyszny, lekki, kremowy, świetnie się kroi i ładnie wyrasta, nie pęka.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik miodowy z cynamonem (pieczony)

Kroki postępowania

1
Przygotować spód.
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, a następnie wklepać w dno tortownicy wysłanej papierem do pieczenia.
(Boków nie wyściełać i niczym nie smarować.)
Spód z formą schłodzić w lodówce - przez około 30 minut.
Krok 1 - Sernik miodowy z cynamonem (pieczony) foto
2
Przygotować masę serową.
Twaróg zmiksować z jajkami, dodać cukier, miód i po wymieszaniu - kremówkę, a na końcu mąkę z cynamonem.
(Masę należy mieszać tylko do połączenia się składników. Nie warto jej napowietrzać, aby sernik nie opadł podczas pieczenia.)
Całość przelać na ciasteczkowy spód i delikatnie wyrównać.
Krok 2 - Sernik miodowy z cynamonem (pieczony) foto
3
Piec około 60-80 minut w 170 stopniach.
Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i później schłodzić (minimum 3 h, a najlepiej przez całą noc) w lodówce.
Krok 3 - Sernik miodowy z cynamonem (pieczony) foto
4
Po tym czasie przygotować polewę.
Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka i masła, a następnie przełożyć do rękawa cukierniczego.
Polewą udekorować sernik i wierzch opcjonalnie posypać orzeszkami.
Krok 4 - Sernik miodowy z cynamonem (pieczony) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 07.02.2017 00:27
Dziękuję :)
Motorek 06.02.2017 16:23
pyszne ciacho do kawki
Diana Rusiłowicz 05.02.2017 00:35
Dziękuję :*
Diana Rusiłowicz 05.02.2017 00:34
A ja z chęcią podarowałabym Ci nawet i połowę :)
gusia1000 04.02.2017 23:58
Dobry sernik.
Klausia 04.02.2017 17:00
Fajnie wygląda
ania2610 04.02.2017 15:27
super apetyczny!
Agnieszka-87-25 04.02.2017 09:38
mniam bardzo dobry
Krystyna32 04.02.2017 08:17
bardzo apetyczny
MagdalenaIC 04.02.2017 01:36
Wygląda pysznie :) Z chęcią bym taki zjadła :)
Diana Rusiłowicz 04.02.2017 01:00
Dziękuję, jest przepyszny :)
Patrycja33 03.02.2017 22:49
ciekawy przepis na serniczek :)
IKrakowianka 03.02.2017 22:12
bardzo apetyczny sernik :)
Renataj 03.02.2017 21:55
Ciekawie wygląda:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak