Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Flaki wołowe

5.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

flaki
900 gram flaków wołowych
rosół wołowy
3 litry
marchew
2 sztuki
pietruszka
1 sztuka
seler
kawałek
por
kawałek
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat
Przyprawa do flaków klasyczna Prymat
do smaku
Sklep Prymat
sól
do smaku
Sklep Prymat
przyprawa uniwersalna
do smaku
majeranek
do smaku
Sklep Prymat
masło
3 łyżki
mąka pszenna
2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Flaki wołowe

Kroki postępowania

1
Flaki przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości, odcedzamy.
Krok 1 - Flaki wołowe foto
2
Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, ścieramy na tarce o grubych, pora kroimy w pół plastry. W rondlu rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy warzywa, dusimy na małym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie, doprawiamy jarzynką.
Krok 2 - Flaki wołowe foto
3
Do garnka wlewamy rosół wołowy, zagotowujemy, dodajemy obgotowane flaki, gotujemy 5 minut, dodajemy warzywa, gotujemy kolejne 5 minut. Flaki zagęszczamy mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody. Na patelni roztapiamy pozostałe masło, dodajemy obydwie papryki, chwilę podsmażamy ciągle mieszając, dodajemy do flaków. Doprawiamy do smaku przyprawą do solą, flaków, dodajemy roztarty w dłoni majeranek.
Krok 3 - Flaki wołowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia 82 30.01.2017 21:47
Dziękuję :)
Łukasz15 29.01.2017 20:20
Wyglądają pysznie
Krzysztof15 29.01.2017 19:21
bardzo lubię
adelajda 29.01.2017 19:14
mój mąż bardzo lubi
marzut 29.01.2017 19:03
Fajne danie
Marta1986 29.01.2017 17:43
pysznosci mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak