Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z marchwi i czerwonej soczewicy

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 1 szt
czosnek 3 ząbki
imbir starty 2 łyzeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku
sól i pieprz do smaku
marchew 4 szt
seler 1/2 szt
soczewica czerwona 3/4 szklanki
olej kokosowy do smazenia
Kurkuma mielona Prymat 1 lyzeczka
kumin 1/2 lyżeczki (niekoniecznie)
sok z limetki z połowy limetki
natka pietruszki 2 łyżki

Porada

Można podawać ze świeżą kolendrą lub odrobiną dobrej oliwy.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z marchwi i czerwonej soczewicy

W garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę do zeszklenia. Następnie dodajemy imbir, kurkumę (ew. kumin) i czosnek- podsmażamy razem. Dodajemy pokrojone w plasterki marchew, pokrojonego w kostkę selera- i chwile razem smażymy. Dodajemy soczewicę- mieszamy i wlewamy 1,5 litra wody. Solimy i gotujemy 15-20 min, do miękkości soczewicy. Całość miksujemy- doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chilli. Dodajemy sok z limonki. Podajemy z posiekaną natką.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 01.05.2017 06:55
na pewno jest smaczna
Ania321 25.01.2017 17:41
robię podobną i bardzo lubię :)
aga3103 25.01.2017 16:01
Zapowiada się smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak