Świderki po polsku

Świderki po polsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron świderki

    200 g
  • kapusta kiszona

    250 g
  • liście laurowe Prymat

    2 szt
  • pieczarki

    150 g
  • masło

    1 łyżka
  • boczek wędzony

    250 g
  • smalec

    1 łyżka (opcjonalnie)
  • przyprawa do zup i potraw w płynie

  • mielony kminek Prymat

  • czarny pieprz mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę zalewamy zimą wodą, dodajemy liście laurowe, gotujemy do jej miękkości i odcedzamy. Siekamy.

Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki i smażymy na maśle.

Boczek kroimy w kostkę.

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.

Na rozgrzaną patelnię, o wysokich rantach, wrzucamy boczek, smażymy na rumiano, do wytopienia tłuszczu, ewentualnie możemy dodać łyżeczkę smalcu.

Następnie wrzucamy kapustę, razem lekko podsmażamy, dodajemy makaron, pieczarki i smażymy razem kilka minut, delikatnie mieszając.

Do smaku doprawiamy przyprawą do zup, kminkiem i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mirosława4

23.01.2017 22:14
syte danie :)

ilka01

23.01.2017 21:05
pyszne danie :)

Edith85

23.01.2017 20:34
Smakowite i pożywne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat