Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świderki po polsku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron świderki 200 g
kapusta kiszona 250 g
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
pieczarki 150 g
masło 1 łyżka
boczek wędzony 250 g
smalec 1 łyżka (opcjonalnie)
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
Kminek mielony Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Świderki po polsku

Kapustę zalewamy zimą wodą, dodajemy liście laurowe, gotujemy do jej miękkości i odcedzamy. Siekamy.

Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki i smażymy na maśle.

Boczek kroimy w kostkę.

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.

Na rozgrzaną patelnię, o wysokich rantach, wrzucamy boczek, smażymy na rumiano, do wytopienia tłuszczu, ewentualnie możemy dodać łyżeczkę smalcu.

Następnie wrzucamy kapustę, razem lekko podsmażamy, dodajemy makaron, pieczarki i smażymy razem kilka minut, delikatnie mieszając.

Do smaku doprawiamy przyprawą do zup, kminkiem i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 23.01.2017 22:14
syte danie :)
ilka01 23.01.2017 21:05
pyszne danie :)
Edith85 23.01.2017 20:34
Smakowite i pożywne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak