Przepis i sposób przygotowania na: Ziołowe pieczone ziemniaczki - na oleju kokosowym
Do miseczki dodajemy 5 łyżek oleju kokosowego, pieprz, słodką paprykę i sól ziołową. Całość podgrzewamy np. w mikrofalówce do rozpuszczenia oleju kokosowego. Następnie wszystko dokładnie mieszamy.
Blaszki do pieczenia ziemniaków wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy delikatnie olejem z ziołami lub tak jak u mnie smażymy ziemniaki bezpośrednio na blaszce również wcześniej wysmarowanej olejem (w tym wypadku oleju musi być więcej). Ziemniaki przekładamy do miski, zalewamy je mieszanką olejową z przyprawami. Całość mieszamy dokładnie rękami, tak aby olej z ziołami pokrył każdego ziemniaka.
Tak przygotowane ziemniaki wykładamy na blaszki (u mnie 2 mniejsze).
Ziemniaki pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku. Czas pieczenia zależy od rodzaju ziemniaków i piekarnika (należy sugerować się wyglądem ziemniaków). U mnie wynosi zazwyczaj około 25-30 minut. Przy czym ja piekę dwie blaszki na raz (w połowie czasu zamieniam blaszki miejscami (jedna blaszka jest wyżej, druga niżej przez co ziemniaczki różnie się dopiekają) i obracam ziemniaki, aby się równomiernie upiekły).
Pieczone ziemniaki podajemy same lub przykładowo z ulubionymi surówkami i mięsem. U mnie z zestawem surówek i domowym gyrosem.