Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynamonowiec z jabłkami i bakaliami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
olej 0,5 szklanki
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier waniliowy 1 łyżka
cynamon 1 łyżeczka

Dodatkowo

jabłka 4-5 sztuk
rodzynki garść
płatki migdałowe garść
cynamon do posypania wierzchu

Porada

Ostatnio naszła mnie ogromna ochota na ciasto z cynamonem i jabłkami, wyszło bardzo smaczne i aromatyczne.

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowiec z jabłkami i bakaliami

Rodzynki wsypujemy do miski sparzamy gorącą wodą, jabłka obieramy ze skórki, kroimy w ósemki, pozbawiamy gniazd nasiennych. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier, ucieramy na puszystą masę, wlewamy olej i ucieramy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ucierając dodajemy cynamon.Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, układamy cząstki jabłek, wierzch posypujemy namoczonymi rodzynkami, płatkami migdałów oraz cynamonem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 17.01.2017 21:25
super pomysł :)
justynkag 15.01.2017 21:09
Wygląda apetycznie
Wacław 15.01.2017 18:42
dla mnie pycha :-)
Malinka 15.01.2017 18:29
Na pewno smaczne ciacho!
Wiktoria29 15.01.2017 18:11
fajne ciasto
IKrakowianka 15.01.2017 18:07
bardzo apetyczny wypiek
Małgorzata92 15.01.2017 17:27
Pyszne ciacho :)
jan_mag 15.01.2017 16:57
Super smaki
Konczi 15.01.2017 16:49
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak