Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pieczone pierogi z kaszą gryczaną

5.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna
4 szklanki
śmietana 18 proc
2 szklanki
jajko
2 szt
sól
2 szczypty
Sklep Prymat

Farsz

kasza gryczana
250 g
masło
3 łyżki
cebula biała
2 szt
pieczarki
10 szt
wędzony boczek
200 g
sól do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Pozostałe składniki

jajko
1 szt
olej

Porada

Pierogi podawać z ulubionym sosem np. z pieczarkowym, grzybowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierogi z kaszą gryczaną

Kroki postępowania

1
Przygotować ciasto: w misce wymieszać mąkę pszenną, śmietanę 18%, jajka i sól. Przełożyć ciasto na stolnicę opruszoną mąką i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć ciasto w folie i wstawić do lodówki na godzinę.
Krok 1 - Pieczone pierogi z kaszą gryczaną foto
2
Przygotować farsz do pierogów: kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Nadmiar wody odcedzić, dodać masło i wymieszać.
Krok 2 - Pieczone pierogi z kaszą gryczaną foto
3
Pieczarki umyć i pokroić na małe kawałki. Usmażyć na patelni z odrobiną oleju do miękkości .
Krok 3 - Pieczone pierogi z kaszą gryczaną foto
4
Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni przez ok. 5 minut.
Krok 4 - Pieczone pierogi z kaszą gryczaną foto
5
Cebulę drobno posiekać i wrzucić do smażącego się boczku. Razem smażyć przez ok. 5 minut.
Krok 5 - Pieczone pierogi z kaszą gryczaną foto
6
Na dużej patelni lub garnku wymieszać: kaszę gryczaną, boczek z cebulą i pieczarki. Wszystko podsmażyć przez ok. 3 minuty i doprawić solą i pieprzem czarnym mielonym. Odstawić do wystudzenia.
Krok 6 - Pieczone pierogi z kaszą gryczaną foto
7
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm. Powycinać kwadraty, nałożyć łyżkę farszu, zlepić brzegi. Z tego przepisu wychodzi ok. 26-30 pierogów.
Krok 7 - Pieczone pierogi z kaszą gryczaną foto
8
Żaroodporne naczynie pokryć dość grubą warstwą oleju i ułożyć w nim pierogi zachowując odstępy. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 25-30 minut.
Krok 8 - Pieczone pierogi z kaszą gryczaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olga_SK 13.01.2017 16:49
Pyszna propozycja :)
dodi 13.01.2017 15:13
mniam, mniam
Futka 13.01.2017 13:29
Przepyszne pierożki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak