Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz z krokietami
Farsz:
Kapustę zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe. Gotujemy 30-40 min (do miękkości), studzimy. Następnie odciskamy z płynu i siekamy.
Pieczarki oczyszczamy, drobno kroimy. Razem z posiekaną cebulą, podsmażamy na rozgrzanym maśle. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Mieszamy z posiekaną natką.
Kapustę podsmażamy na oleju, dodajemy pieczarki, dokładnie mieszamy. Farsz studzimy.
Naleśniki:
Jajka dokładnie mieszamy z mąką,
mlekiem i szczyptą soli. Kiedy znikną grudki wlewamy wodę, mieszamy. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu (smarujemy pędzelkiem),
po ok. 2 min z każdej strony.
Na brzeg każdego naleśnika kładziemy łyżkę farszu i zawijamy.
Obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Obsmażamy z każdej strony na rumiano.
Przygotowane krokiety (2-3 szt) układamy w głębokim talerzu, zalewamy gorącym barszczem.
Podajemy od razu.