Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym
Dynia hokkaido nie wymaga obierania ze skórki. Możecie ją dusić lub piec ze skórą, a potem zmiksować do zupy lub sosu. Dynia lubi towarzystwo wyrazistych dodatków, dlatego nie zapomnijcie o imbirze - świeży będzie miał ostrzejszy smak, niż suszony. Zupa krem z dyni hokkaido z mleczkiem kokosowym to rewelacyjny posiłek na jesienne chłody.
1. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i czosnek przeciśnięty przez praskę, całość chwilkę smażymy.
2. Gdy cebula się zeszkli do garnka dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię. Po minucie dodajemy połowę bulionu i dusimy do miękkości, aż dynia zacznie się rozpadać.
3. Zawartość garnka miksujemy blenderem ręcznym do uzyskania gładkiej masy. Teraz dodajemy mleczko kokosowe oraz bulion (resztę lub tyle, by gęstość zupy była dla nas odpowiednia).
4. Całość doprawiamy imbirem, papryczką chili, solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Podajemy w miseczce z grzankami. Smacznego!
Rady: By przygotować pyszne grzanki wystarczy na patelni roztopić łyżkę masła, na której usmażymy 2 kromki wczorajszego chleba pokrojone w kostkę, aż uzyskają złocisty kolor.