Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka krokantowe z kremem czekoladowo-nugatowym
2. Do misy miksera przełóż sklarowane masło, dodaj cukier i zmiksuj. Do masy dodaj jajko i żółtka, zmiksuj. Do masy dodaj mąkę i kakao, wmieszaj porządnie. Na koniec wsyp krokant i dodaj skórkę pomarańczową, krótko wymieszaj. Ciasto zawiń w folię spożywczą i schłodź 30 minut w lodówce.
3. Piekarnik nagrzej do 175 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyjmij z lodówki, wywałkuj na podsypanym mąką blacie na grubość 0,5 cm. Z ciasta wykrawaj okręgi o śr. 5-6 cm, odkładaj na blachę. W miseczce wymieszaj 1 żółtko i 1 łyżkę mleka skondensowanego. Każde ciastko posmaruj żółtkiem, połowę posyp brązowym cukrem, posiekanymi orzechami laskowymi i skórką pomarańczową. Ciastka piecz w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut. Pozostaw na blaszce do całkowitego ostygnięcia.
4. Kuwerturę rozpuść w kąpieli wodnej. W garnuszku podgrzej mleko skondensowane, dodaj do niego posiekany nugat, gotuj na małym ogniu do rozpuszczenia nugatu. Masę nugatową wmieszaj do rozpuszczonej czekolady, dodaj też skórkę pomarańczową. Odstaw, by krem ostygł i zgęstniał.
5. Każdy krążek bez posypki posmaruj kremem i nałóż krążek z posypką. Ciastka odłóż do chłodnego, by krem dobrze zastygł.