Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Schab dojrzewający

5.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości
1 kg
sól
4 łyżki
Sklep Prymat
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
Czosnek suszony Prymat
2 łyżki
Sklep Prymat
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat
2 łyżki
majeranek
2 łyżki
Sklep Prymat
Cebula suszona Prymat
1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
kozieradka
1 łyżeczka
Owoc jałowca cały Prymat
1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Schab dojrzewający

Kroki postępowania

1
Schab myjemy i osuszamy, a następnie odkrawamy zbędne błony i tłuszcz. Tak przygotowane mięso nacieramy mieszanka z soli i soli peklowej. Układamy w pojemniku szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po wyznaczonym czasie mięso wyciągamy z pojemnika wylewamy wodę, a mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Z przypraw podanych w przepisie przygotowujemy mieszankę. Najłatwiej wsypać je wszystkie do słoika zakręcić i energicznie potrząsać. Mieszanką nacieramy mięso. Ponownie układamy w szczelnie zamkniętym naczyniu i przechowujemy przez 24 godziny w lodówce.
Krok 1 - Schab dojrzewający foto
2
Mięso wyciągamy z pojemnika i zawijamy w gazę. którą wieszamy w suchym przewiewnym a przede wszystkim w ciepłym miejscu. Suszymy przez okres 7 dni.
Krok 2 - Schab dojrzewający foto
3
Przez okres wyznaczony w przepisie zaglądamy do mięsa ponieważ czasami wystarczy mniej czasu , wszystko zależy od miejsca w którym wisi i jak mocno lubimy wysuszone mięso.
Krok 3 - Schab dojrzewający foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magduś83 03.01.2017 21:48
Bardzo mi miło :) mam nadzieję że będziesz zadowolona
Motorek 29.12.2016 16:05
smaczne mięsko
Justyna Jussstiii 28.12.2016 17:55
pychotka:)
agi0911 28.12.2016 17:31
smakowite mięsko!
adelajda 27.12.2016 15:56
Super wędlinka
Marta1986 27.12.2016 14:28
bardzo smaczne
asiatok 27.12.2016 14:26
super!!! kradnę przepis:-)
Konczi 27.12.2016 13:41
uwielbiam taki schabik
agnieszka214 27.12.2016 13:37
Bardzo pyszne mięso
Jadwiga/Jaga85 27.12.2016 13:36
pyszne mięso

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak