Przepis i sposób przygotowania na: Kwaśnica z kabanosami
W garnku rozpuść 1 łyżkę masła, dodaj posiekaną cebulę i ją zeszklij. Następnie dodaj marchewkę startą na tarce o grubych oczkach oraz , pokrojone w kostkę ziemniaki. Smaż przez kilka minut. Warzywa zalej bulionem. Dołóż pieprz w ziarnach,ziele angielskie i liść laurowy. Przykryj i gotuj przez kilka minut.
Kapustę pokrój i podsmaż na maśle. Dodaj do gotującej się zupy. Do zupy dodaj również sok z kapusty, wodę w której moczyły się grzyby, oraz pokrojone grzyby. Gotuj przez ok. 15-20 minut.
Boczek pokrój w kostkę i smaż na patelni. Do boczku dodaj pokrojone kabanosy i smaż jeszcze przez chwilę. Boczek wraz z kabanosami dodaj do zupy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
U mnie zupa jest zawsze lekko pikantna.