Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowe z batatem i kremem różanym

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

batat
250 g
marchewka
200 g
olej kokosowy
1 łyżka
olej rzepakowy
2 łyżki
jajko
3
mąka orkiszowa
200 g, jasna
mąka krupczatka
100 g
jogurt naturalny
150 g
miód
2 łyżki
cukier trzcinowy
100 g
proszek do pieczenia
1,5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
cukier waniliowy
1 op.
Sklep Prymat
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat

Krem

serek kremowy
300 g, typu philadelphia
cukier
150 g
woda różana
1,5 łyżki

Dekoracja

Imbir kandyzowany
1-2 łyżki
skórka z limonki
1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe z batatem i kremem różanym

Kroki postępowania

1
Warzywa obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Krok 1 - Ciasto marchewkowe z batatem i kremem różanym foto
2
Starte warzywa przełóż do misy miksera, dodaj resztę składników i zmiksuj razem.
Krok 2 - Ciasto marchewkowe z batatem i kremem różanym foto
3
Okrągłą formę, o śr. 24 cm, wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto.
Krok 3 - Ciasto marchewkowe z batatem i kremem różanym foto
4
Ciasto piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40-45 minut. Po upieczeniu ciasto pozostaw w formie do ostudzenia. Ciasto przekrój na dwie części.
Krok 4 - Ciasto marchewkowe z batatem i kremem różanym foto
5
Do misy miksera przełóż serek, dodaj cukier i wodę różaną, ubij aż cukier się rozpuści. Miskę wstaw na 20 minut do lodówki.
Spodni blat ciasta połóż na talerz lub paterę, posmaruj jedną częścią kremu, przykryj drugim plackiem i ten również posmaruj kremem.
Krok 5 - Ciasto marchewkowe z batatem i kremem różanym foto
6
Limonkę sparz i zetrzyj z niej skórkę. Imbir pokrój w drobną kostkę.
Krok 6 - Ciasto marchewkowe z batatem i kremem różanym foto
7
Ciasto udekoruj kandyzowanym imbirem i skórką z limonki.
Krok 7 - Ciasto marchewkowe z batatem i kremem różanym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 19.12.2016 14:10
super ciasto
iziona 19.12.2016 10:10
Genialne !
RenataZ-et 19.12.2016 10:06
rewelacja!
Krystyna32 19.12.2016 09:58
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak