Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas z buraków na wigilijny barszcz

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

buraki czerwone 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
woda mineralna 500 ml
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 3 sztuki
sól 2 łyżeczka
pieprz 5 ziarenek

Porada

Z pozostałych buraków z zakwasu można zrobić pyszną sałatkę, np z olejem z konopi lub lnianym.

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas z buraków na wigilijny barszcz

Potrzebny będzie duży słój z gumka 500 ml lub jaki macie, wyparzony i wysterylizowany.

Buraki obierz i umyj. Pokrój w grube plastry. Ułóż ciasno w czystym słoju. Dodaj przyprawy. Wsyp sól do odmierzonej ilości wody i wymieszaj. Zalej nią buraki tak, aby były całkowicie nią pokryte. Zamknąć słój. Odstawić do kuchennej szafki na około 5-6 dni. Po tym czasie w zależności od kwaśności zakwasu można go odstawić jeszcze na kilka dni.


PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 15.12.2016 12:43
Pyszności! Zakwas idealny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak