Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone Trio

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciecierzyca 160 g ugotowanej
natka pietruszki 20 g pęczek
ząbek czosnku 1 sztuka
suszone pomidory kilka sztuk ok.3 sztyk
ryż preparowany mały (proso) 10 g
ser żółty ok.70 g
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 łyżeczka
Czosnek staropolski Prymat do smaku
oliwa 1-2 łyżki
woda spod gotowania cieciorki ok.2 łyżki
ketchup pikantny 1/2-1 łyżeczki
sok pomidorowy kilka łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone Trio

Kroki postępowania

1
Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy, zostawiając trochę wody i blendujemy razem z posiekaną natką pietruszki, ząbkiem czosnku i oliwą.
Przygotujmy sobie dwie foremki i folię spożywczą.
Dla pewności możemy foremki lekko posmarować oliwą, chociaż ja tego nie robiłam.
Pastę przyprawiamy czosnkiem i pieprzem, dolewamy 2 łyżki wody z gotowania cieciorki.Dokładnie mieszamy.
Masę dzielimy na dwie mniejsze części i jedną trochę większą.
Pierwszą mniejszą część mieszamy z posiekanym 1 lub 2 pomidorami i wypełniamy jedną foremkę.
Krok 1 - Zielone Trio foto
2
Na spód drugiej foremki kładziemy ładny listek natki pietruszki i połową drugiej mniejszej masy wypełniamy foremkę, następnie układamy cienką warstwę posiekanych pomidorów i dopełniamy resztą pasty.
Foremki wstawiamy do lodówki, lub nawet zamrażalnika.
Folię cienko smarujemy oliwą i wykładamy na nią trzecią większą część pasty, formując walec. Dość ciasno zwijamy folię i odstawiamy do zamrażalnika na ok. 1/2 -1 godziny.
Proso , mały ryż preparowany zalewamy odrobiną soku pomidorowego i ketchupu, mieszamy i odsączamy ewentualny płyn.
Lekko schłodzony walec- kiełbaskę, obtaczamy w prosie i znów zawijamy w folię i chowamy do lodówki lub lepiej zamrażalnika.
Krok 2 - Zielone Trio foto
3
Wszystko wyjmujemy z zamrażalnika na ok. 20 minut przed jedzeniem.
Ser ścieramy na deskę i wykładamy na niego pastę z foremek i z foli.
Pyszne i smaczne śniadanko lub kolacja.
Krok 3 - Zielone Trio foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 16.12.2016 12:42
No, proszę, kolejny frykas. Apetycznie wygląda, chociaż nie lubię ciecierzycy.
ada.la 14.12.2016 08:49
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak