Przepis i sposób przygotowania na: Ucierane z morelami
Kroki postępowania
Umyte i osuszone morele przekrawamy na połowę i usuwamy z nich pestki.
Do miski przekładamy mąkę, cukier oraz pokrojone na mniejsze części masło. Składniki rozcieramy z palcach do uzyskania kruszonki (grudek).
Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia łączymy ze sobą.
Masło wraz z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym ucieramy na puch. W dalszej kolejności dodajemy stopniowo jajka, miksując po każdym około 2 minuty.
Do tak przygotowanej masy wsypujemy przygotowane wcześniej sypkie składniki. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.
Na ciasto wykładamy owoce, skórką do dołu.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 50 minut w 175°C (do suchego patyczka). Upieczone studzimy i podajemy.