Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ucierane z morelami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

masło 300 gram
cukier puder 230 gram
jajko 6 sztuk
mąka tortowa 320 gram
mąka ziemniaczana 60 gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 opakowanie

DODATKOWO

morele około 600 gram

KRUSZONKA

mąka 150 gram
masło 100 gram
cukier puder 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ucierane z morelami

Kroki postępowania

1
OWOCE:
Umyte i osuszone morele przekrawamy na połowę i usuwamy z nich pestki.
Krok 1 - Ucierane z morelami foto
2
KRUSZONKA:
Do miski przekładamy mąkę, cukier oraz pokrojone na mniejsze części masło. Składniki rozcieramy z palcach do uzyskania kruszonki (grudek).
Krok 2 - Ucierane z morelami foto
3
CIASTO:
Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia łączymy ze sobą.
Masło wraz z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym ucieramy na puch. W dalszej kolejności dodajemy stopniowo jajka, miksując po każdym około 2 minuty.
Do tak przygotowanej masy wsypujemy przygotowane wcześniej sypkie składniki. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.
Krok 3 - Ucierane z morelami foto
4
Gotowe wykładamy na przygotowaną blaszkę.
Na ciasto wykładamy owoce, skórką do dołu.
Krok 4 - Ucierane z morelami foto
5
Całość posypujemy kruszonką.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 50 minut w 175°C (do suchego patyczka). Upieczone studzimy i podajemy.
Krok 5 - Ucierane z morelami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.12.2016 17:37
Bardzo dobre ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak