Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z warzyw i chipsami wołowymi
Osobno smażymy bakłażana, osobno cukinię następnie paprykę.
Pomidory sparzamy, usuwamy skórkę. Miksujemy.
Cebulę siekamy, zrumieniamy, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy pomidory oraz zioła (oregano, bazylię i tymianek). Smażymy razem 5 min.
Do garnka przekładamy pomidory z ziołami oraz podsmażone warzywa. Zalewamy 1 l wody i 500 ml bulionu warzywnego. Gotujemy 15 min, studzimy i blendujemy. Ponownie zagotowujemy. Zestawiamy z ognia i mieszamy ze śmietaną. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Carpacchio wołowe (kroimy na mniejsze kawałki) smażymy na suchej patelni.
Krem podajemy z chipsami wołowymi i posiekanym szczypiorkiem