Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zupa krem z warzyw i chipsami wołowymi

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan
1 mały
cukinia
1 mała
papryka żółta
1 szt
papryka pomarańczowa
1 szt
pomidory
2 szt
cebula czerwona
1 mała
oliwa
ząbki czosnku
2 szt
rozmaryn świeży
2 gałązki
oregano
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Bazylia suszona Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Tymianek suszony Prymat
1/2 łyżeczki
wołowina
50 g (carpaccio)
śmietana słodka
2 łyżki
szczypiorek
Sklep Prymat
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z warzyw i chipsami wołowymi

Warzywa myjemy. Bakłażana, cukinię i paprykę kroimy w kostkę.

Osobno smażymy bakłażana, osobno cukinię następnie paprykę.

Pomidory sparzamy, usuwamy skórkę. Miksujemy.

Cebulę siekamy, zrumieniamy, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy pomidory oraz zioła (oregano, bazylię i tymianek). Smażymy razem 5 min.

Do garnka przekładamy pomidory z ziołami oraz podsmażone warzywa. Zalewamy 1 l wody i 500 ml bulionu warzywnego. Gotujemy 15 min, studzimy i blendujemy. Ponownie zagotowujemy. Zestawiamy z ognia i mieszamy ze śmietaną. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Carpacchio wołowe (kroimy na mniejsze kawałki) smażymy na suchej patelni.

Krem podajemy z chipsami wołowymi i posiekanym szczypiorkiem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 07.12.2016 12:55
ciekawy pomysł na zupę ;-)
SzczyptaChili 06.12.2016 16:57
Świetny pomysł na rozgrzewającą zupę :)
RenataZ-et 06.12.2016 15:22
świetna zupa!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak